top of page

Bevallen via een keizersnede

Over een keizersnede wordt soms nogal makkelijk gedacht – en dus gesproken. Opmerkingen als “Nou, dat is geen echte bevalling hè?” of “Lekker makkelijk lijkt me dat, geen gedoe met uitscheuren en zo” kunnen zomaar, zonder nadenken, gedeeld worden. Terwijl het hier wel gaat over dat grote, bijzondere moment: de geboorte van jouw kindje. Die unieke eerste ontmoeting.

Een fotograaf bij je (geplande) keizersnede
 

Een fotograaf bij je bevalling is inmiddels helemaal ingeburgerd. Als geboortefotografen snappen wij dat uiteraard helemaal. Een fotograaf bij je bevalling geeft jou alle ruimte om je te focussen op de geboorte van je kindje en je hebt er daarna ook nog eens prachtige foto’s van. Dé manier om al die momenten die jij gemist hebt in jouw geboortebubbel alsnog terug te kijken.

Een fotograaf bij je keizersnede is een stuk minder logisch. Bij een spoedkeizersnede mag een geboortefotograaf doorgaans niet mee naar binnen. Dat betekent dat je achteraf, in de foto’s, een stuk van je verhaal mist. Gelukkig mag de geboortefotograaf er bij een geplande keizersnede steeds vaker wel bij zijn. Want ook het geboorteverhaal op de operatiekamer doet ertoe! Vrouwen ervaren rond een keizersnede soms een gevoel van tekortschieten, van falen. Niet helemaal meedoen, omdat je niet ‘gewoon’ bevallen bent. Terwijl je net zo trots mag zijn op de prestatie die jouw lichaam levert: de geboorte van een wonder. Nieuw leven. De eerste ontmoeting met je kindje. Wij zijn dan ook heel blij dat onze geboortefotograaf Emily in het Sint Jansdalziekenhuis bij een geplande keizersnede mag zijn, zodat de geboorte van jouw kindje middels een keizersnede prachtig op beeld gevangen wordt.

Momenten fotografie - Emily 230428.jpg

Herstellen van een keizersnede

Na de keizersnede en het in je armen sluiten van je kindje, houdt het niet op. Je hebt een operatie ondergaan en dus is er hersteltijd nodig. Je lichaam moet herstellen en de wond heeft tijd nodig om te genezen. Die wond mag je met zorg en aandacht behandelen. Jouw lichaam heeft prachtig nieuw leven op de wereld gezet, dus verzorg de wond die de keizersnede achterlaat met liefde en respect.

 

Wij kwamen via Instagram per toeval in contact met Lisanne van Kijk mijn Keizersnede. Zij ondersteunt vrouwen die hun kindje via een keizersnede op de wereld zetten. Dat doet ze op verschillende manieren. Gaat het om een geplande keizersnede? Dan kan ze je al helpen in de voorbereiding. Waar let je op? Wat is belangrijk? Waar houd je rekening mee na de bevalling? Juist door vooraf al te weten waar je rekening mee kunt houden, kun je problemen met de wond of het litteken voorkomen.

Problemen met litteken na een keizersnede

Na de keizersnede (gepland of ongepland) geeft Lisanne je de ruimte om stil te staan bij het verhaal van jouw bevalling. Hoe kijk je terug? Juist door er samen bij stil te staan ontstaat er ruimte voor de emoties die jij ervaart of hebt ervaren. Vind je het lastig dat het een keizersnede werd? Ben je trots op je bevalling, je lichaam? Wat betekent het voor jou?

Daarnaast schenkt Lisanne aandacht aan het litteken dat is ontstaan. Het litteken kan pijn geven, rood of dik worden, jeuken of een trekkend gevoel veroorzaken. Lisanne bekijkt en onderzoekt het litteken, behandelt het zo nodig en vertelt je hoe jij het litteken zo goed mogelijk kunt verzorgen.

 

Emily besloot het werk van Lisanne vast te leggen op beeld. “Maar jij hebt ook een keizersnede gehad?” vroeg Lisanne tijdens die shoot. “Mag ik jouw litteken eens beoordelen?” En zo onderzocht en beoordeelde Lisanne even later het litteken dat de keizersnede van Emily heeft achtergelaten. Niet voor niets, want het litteken deed pijn. Dit bleek te komen door de nodige verklevingen. Dus na de shoot ging Emily niet alleen naar huis met foto’s die bewerkt moesten worden, ze ging ook naar huis met een litteken dat bewerkt mocht worden. Lisanne leerde haar welke verschillende technieken ze thuis zelf toe kon passen, zodat de pijn vermindert.

Zorg voor jezelf en voor elkaar na een keizersnede

Voor ons dus voldoende redenen om hier eens aandacht aan te besteden in een blog. Een keizersnede vraagt om zorg en zorgvuldigheid. Juist ook door het te zien als een volwaardige bevalling (inclusief operatie). Laten we dus ophouden met zeggen dat een keizersnede ‘makkelijk’ is. Laten we elkaars verhalen horen, ruimte geven en laten we vooral trots zijn op de prestatie die ons lichaam neerzet. Heb jij een keizersnede gehad of staat deze gepland? Neem dan zeker een kijkje op Kijk mijn Keizersnede om te zien wat Lisanne voor jou kan betekenen, zodat jij met liefdevolle zorg en aandacht je keizersnede in kunt gaan of de wond of het litteken dat is achtergebleven kunt verzorgen en behandelen.

En wordt jouw kindje straks geboren via een geplande keizersnede in het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk? Vraag dan bij ons naar de mogelijkheden om de geboorte van jouw kindje in beeld te brengen, zodat jij straks vol trots terug kunt kijken naar het ter wereld komen van jouw kleintje.

bottom of page